Ωδή στην παράδοση της πατρίδας μας

Mες στ’ αμπέλι, / Xίλιες δυό μικρές γροθιές, / το βαθύ, το μαβί σταφύλι.

Eτσι το κρασί κι έτσι το μέλι / για να γίνει, θέλει / πάλεμα κι οργή, μαθές,

να γλυκάνουνε τα χείλη.                                                                            Γιάννης Pίτσος

“Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού”

Ο Τρύγος είναι μια από τις κυριότερες αγροτικές εργασίες του τόπου μας αλλά και ο συνδετικός κρίκος της νεότερης Ελλάδας με τις αρχαίες ρίζες της.

Για όσους αγαπούν την επαφή με το αμπέλι και τα δώρα του, το άρωμα των ώριμων σταφυλιών και του μούστου είναι ιδιαίτερα θελκτικό, ασύγκριτο και σίγουρα μεθυστικό. Είναι ένα από τα βασικά αρώματα της παράδοσης του τόπου μας!

Αυτή η ευωδιά πλημμυρίζει την ψυχή μας τώρα που τρυγάμε κι εμείς στο Ηλέσιον και κυριαρχεί στα πατητήρια όπου… γεννιούνται οι Αρχαιοελληνικοί άκρατοι οίνοι μας.

Οι εικόνες που ορθώνονται μπρος μας είναι καθαρές. Γνήσιες. Απαραίτητες για την συνέχιση της Ιστορίας μας.

Τρύγος και σταφυλοπατήματα από μεγάλους και παιδιά, με γέλια και χορούς. Κατσαρόλες και κουτάλες, μπροστοποδιές και έγνοια.

Μια ισχυρή επαφή με το ΧΘΕΣ!

Αγόρια και κορίτσια από το χάραμα, φόρεσαν τα ρούχα μιας αλλιώτικης γιορτής που ξεκίνησε… όχι σε σαλόνι αλλά σε αμπέλια δεκαετιών με εύφορο χώμα, πλατιά φυλλώματα και σφιχτόρωγα, ρόδινα τσαμπιά. Είπαν αστεία, συναγωνίστηκαν στο τρύγημα, ξαπόστασαν κάτω από τα δέντρα για κολατσιό, πήραν τον δρόμο της επιστροφής αργά με μια ικανοποίηση ότι έβαλαν κι αυτοί ένα… χεράκι για την νίκη της φυσικής γεωργίας!

Τα σταφύλια που συλλέχθηκαν, έγιναν μούστος χωρίς καθυστέρηση, σε καθαρό, σωστά οργανωμένο χώρο… Και έπειτα άρχισε το μακρύ ταξίδι της οινοποίησης κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οινολόγου.

Παρόντες στην γιορτή μας οι πρόγονοι. Άλλοι με χιτώνες και στεφάνια στα μαλλιά κι έπειτα άλλοι, με μπόλιες, φεσάκια και γκιρντάνια. Δείχνουν διαρκώς τον τρόπο.

Είναι χαρούμενοι που στην δική μας αυλή έχουν πάντα θέση για να καθίσουν.

Κι εμείς… προσέχουμε τι μας λένε. Φυλάμε τα μυστικά τους. Είμαστε δυνατοί!

Με μεράκι, αγάπη και χιλιάδες ελπίδες για… καλότυχα ταξίδια οινοποιούμε εμείς στο Ηλέσιον τους φυσικούς βιολογικούς οίνους μας.

Ένα διαρκές… «πάλεμα, να γλυκάνουνε τα χείλη». Από το αμπέλι μέχρι τις αγορές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Με στόχο να φτάσει σε όσο τον δυνατόν περισσότερα ποτήρια… οίνος χωρίς πρόσθετα θειώδη κα άλλα χημικά.

Την πρώτη ύλη μας αποτέλεσαν -και φέτος- ώριμα, μελωμένα, βιολογικά σταφύλια από ήρεμα, αγνά αμπέλια που δεν δηλητηριάστηκαν και δεν εκβιάστηκαν!

Η κράση των Αρχαιοελληνικών Άκρατων οίνων με το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο… θα γίνει και πάλι στα τραπέζια της σύγχρονης εποχής σαν μια λυτρωτική σπονδή και με σεβασμό στην οινοποιητική παρακαταθήκη μας.    

…Επειδή εμείς στο Ηλέσιον αγαπάμε το σμίξιμο, την ένωση, την ομαδική δουλειά… και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα!