«ΟΙΝΟΤΟΜΩ με βότανα και παραδοσιακά αμπέλια» με την αρωγή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Ο δικός μας πλούτος φυτρώνει στη γη, οι ρίζες του είναι βαθιές και τα βλαστάρια του πολλά. Σώζεται και αξιοποιείται από αγάπη για τον Άνθρωπο, την Ιστορία και το Περιβάλλον μας και… μόνο με ομαδική προσπάθεια! 

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος και Διατροφής Ηλέσιον, γεννήθηκε για να κάνει τομή στα οινικά δεδομένα και στην συμβατική καλλιέργεια των πρώτων υλών. Έχοντας ως βάση την αρχαιοελληνική παρακαταθήκη μας, και ώθηση από την μνήμη της γεύσης σε οικοαυτάρκη σπιτικά, αναζητούμε, διασώζουμε και διαδίδουμε τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας, παράγοντας από αυτόν προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας. 

Αυτό βέβαια δεν γίνεται αυθαίρετα και πρόχειρα, αλλά με την υποστήριξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρα μας και καθηγητές με ανησυχίες στα ζητήματα της τροφής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, υιοθέτησαν τους σκοπούς μας και προσπαθούν μαζί μας για την επίτευξη ηθικών στόχων.

Αναλυτικότερα, σήμερα ο Οργανισμός Περιβάλλοντος και Διατροφής Ηλέσιον, προχωρά μαζί με τα τμήματα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφής Καρπενησίου), σε κοινή δράση με τίτλο:

«ΟΙΝΟΤΟΜΩ με βότανα και παραδοσιακά αμπέλια»

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην αξιοποίηση:

  • Παραδοσιακών και σπάνιων γηγενών άγριων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (vitis vinifera), που ζουν στα βουνά της Κεντρικής Στερεάς.
  • Παραδοσιακών γηγενών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (vitis vinifera).
  • Παραδοσιακών βοτάνων των βουνών μας.

Για την δημιουργία προϊόντων με σημαντική βιολογική δράση και την παραγωγή νέων προϊόντων με ανώτερα χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τελικών προϊόντων βιολειτουργικών τροφίμων.

Σκοπός του έργου είναι να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών σταφυλιού και των βοτάνων τις τεχνικές καλλιέργειας τους και τις διεργασίες παραγωγής και διατήρησης των εν λόγω προϊόντων, καθώς και τις συνθήκες που τις επηρεάζουν ώστε να διαμορφωθούν τα όρια των παραμέτρων και οι κανόνες για να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα των τελικών προϊόντων και να ενσωματώσουν διατροφικά στοιχεία ωφέλημα στον άνθρωπο.

Επίσης, είναι η βιολειτουργική σύνθεση βοτάνων και σταφυλιού για την παραγωγή Σταφυλόμελου, Ειδυλλίου και φυσικού οίνου με ήπιες κατεργασίες ώστε να διατηρούν στο μέγιστο τα διατροφικά τους συστατικά και να μην καταστρέφονται οι βιολειτουργικές ουσίες που περιέχουν.

Ο Οργανισμός Ηλέσιον που παράγει τα εν λόγω προϊόντα διαθέτει σχετικό διπλώματα ερασιτεχνίας και το Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφής Καρπενησίου) διαθέτουν την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του έργου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο σπουδαίο αν είστε δίπλα μας κι εσείς. Με ένα μικρό λιθαράκι από τον καθένα, θα στηθεί ένα γερό ανάχωμα απέναντι στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης. Ας διαφυλάξουμε όλοι μαζί τον πλούτο της πατρίδας μας. Γραφτείτε μέλη στον Οργανισμό Ηλέσιον και δώστε την βοήθειά σας με όποιο τρόπο επιθυμείτε.

Σαν αντάλλαγμα θα έχετε τα καινοτόμα προϊόντα του Οργανισμού μας.