Ένα Πιρούνι έφερε το… σμίξιμο

Ηλέσιον Το Κρασί Των Αρχαίων Ελλήνων

Τα αρχαία κείμενα μας έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες πώς έπιναν το κρασί τους οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Ωστόσο, εκείνη η παλιά οινοποίηση στις μέρες μας έχει ξεπεραστεί. Το μοντέρνο κρασί ακολουθεί τη γαλλική οινοποίηση και δεν είναι πάντα αθώο. Χρειάστηκε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ανησυχίες για το περιβάλλον και 35 χρόνια έρευνας μέχρι να εμφιαλωθεί το πρώτο βιολογικό κοκκινέλι με φυσικούς, άγριους ζυμομύκητες. Μέχρι τότε τα παιδιά δεν μπορούσαν καν να βρουν τον οινολόγο που θα δεχόταν να συμμετέχει στο ονειροπαρμένο πείραμα.

Το αγιωργίτικο, ο ροδίτης και το σαββατιανό, μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, στις ίδιες συνθήκες, το ίδιο τοπίο που έθρεψε το μύθο του Πάνα, εκεί που κάποτε κατέβαινε ο Διόνυσος να συναντήσει τις Νύμφες.

Μετά γίνεται χυμός από αγνό σταφύλι που  στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε κρασί χωρίς θειώδη-αυτά που μας φέρνουν πονοκέφαλο-χωρίς χρώματα και συντηρητικά. Χωρίς χημική καθίζηση και εντελώς αφιλτράριστο, που σημαίνει πως στο σώμα του περνούν ατόφια τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και όλα όσα δημιουργούν το “γαλλικό παράδοξο”. Σε απλή μετάφραση, ο λόγος που οι γάλλοι, οι οποίοι λατρεύουν τα ζωικά λίπη και το κρασί, δεν παθαίνουν καρδιοπάθειες και δεν ανεβάζουν πίεση.

Κόκκινο ή λευκό, το Ηλέσιον σου δίνει απλόχερα μόνο τα καλά του Διόνυσου, σου φτιάχνει το κέφι και την υγεία χωρίς να σε χαλάει, κάτι που θα εκτιμήσεις την επόμενη μέρα. Πιες, λοιπόν, σαν αρχαίος! Η συγκίνηση ενός αγνού κρασιού που έρχεται από τα βάθη της αρχαίας σοφίας.

Το βρίσκεις σε όλες τις βιολογικές λαϊκές και σε πάρα πολλά βιολογικά μαγαζιά και νεο-μπακάλικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μπες στις ιστοσελίδες του Ηλέσιον και στο κεφάλαιο «Ηλέσιον» θα βρεις όλα τα σημεία διάθεσης. Σίγουρα κάποιο απ’ όλα είναι δίπλα στο σπίτι σου. Επίσης, το βρίσκεις στο e-shop του topiko.org

31.10.2016

Ελένη Ψυχούλη