Επανάσταση στην διατροφή φέρνει το… Ειδύλλι

«Ειδύλλι»

Δροσοσταλίδα φρέσκου βιολογικού σταφυλιού

που αφαιρέθηκε σε… θερμοκρασία περιβάλλοντος !

 

Τα βράδια που τα πλάσματα της φύσης ησυχάζουν, μια μυστική σύναξη οργανώνεται στα πλατύφυλλα αμπέλια υπο την εποπτεία του Θεού Διονύσου.

Όσο το καλοκαίρι προχωρά, τα τσαμπιά των σταφυλιών αρχίζουν να ωριμάζουν και μια πληθώρα πολύτιμων συστατικών τρυπώνει σιγά–σιγά στις ρώγες των σταφυλιών και αρχίζει η σιωπηλή επεξεργασία τους από  το νέο περιβάλλον.

Αιώνες πριν, πλάι στα υπερήφανα όσο και διάσημα στοιχεία που «προικίζουν» τα σταφύλια, άδεια εισόδου στο… τσαμπί ζήτησε και μια μικρή ταπεινή δροσοσταλίδα.

Ο Θεός Διόνυσος της είπε στην αρχή πως η θέση της ήταν στα φύλλα και στον φλοιό και μόνο τα χαράματα ή μετά την βροχή, μα εκείνη τον παρακάλεσε να την αφήσει να μπει μέσα λέγοντας του πως μπορεί να προσφέρει κάτι πολύτιμο στη σοδειά .

– Τι πολύτιμο; ρώτησε ο θεός του κρασιού.

– Θα είμαι η ήρεμη δύναμη του κρασιού, απάντησε. Θα γεμίζω με οξυγόνο, αρώματα και πολλά ιχνοστοιχεία τον άκρατο οίνο και θα είμαι αυτή που θα τον… γαληνεύω όσο η γιορτή προχωρά, για να μην μεθούν και παρεκτρέπονται οι άνθρωποι.

– Αν μπεις, θα πρέπει να αποχωριστείς το σταφύλι πριν ή αμέσως μετά τον τρύγο, για να μπορεί  να συντηρηθεί ο οίνος.

– Σύμφωνοι, μα θα ξανασμίξω με τον οίνο  στα ποτήρια των ανθρώπων… Θα είμαστε μια ομάδα ανίκητη σε πολύτιμα συστατικά, αρώματα αλλά και αγνότητα.   

Τότε, ο θεός Διόνυσος χαμογέλασε και της άνοιξε τον δρόμο.

Αυτήκοοι μάρτυρες του παραπάνω διαλόγου υπήρξαν οι άνθρωποι του Ηλέσιον.

Όσα χρόνια και αν πέρασαν, η δροσοσταλίδα -που κράτησε την υπόσχεσή της- κατέχει πάντα περίοπτη θέση στ’ αμπέλια, στα ποτήρια… αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Για το γόνιμο… σμίξιμο που κατόρθωσε με τον οίνο, η δροσοσταλίδα του σταφυλιού έμεινε γνωστή ως «Ειδύλλι».

Παράλληλα, ένα ζωογόνο… ειδύλλιο αναπτύσσει η δροσοσταλίδα του σταφυλιού και με τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας τόσο ψυχική όσο και σωματική ανάταση. Για την αξία του δώρου του «Ειδύλλι» υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις…

Το Ειδύλλι είναι ένα πολύ ευχάριστο και νόστιμο βιολογικό ρόφημα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, επιταχύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, διευκολύνει το σώμα στην παραγωγή ενέργειας, επαναφέρει την φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος και την υγεία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ειδύλλι προέρχεται 100% από τον χυμό φρέσκου βιολογικού σταφυλιού και είναι άθερμο και αφιλτράριστο. Είναι χωρίς οινόπνευμα, θερμίδες και ζάχαρη. Δεν έχει γίνει καμία πρόσθεση συντηρητικών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων.

Το Ειδύλλι περιέχει:

 • Φαινόλες και πολυφαινόλες σταφυλιού (ρεσβερατρόλη κ.λπ.),
 • Τρυγικό και μηλικό οξύ,
 • Προβιοτικά οξυγαλακτικά βακτήρια,
 • Προβιοτικούς άγριους (γηγενείς) ζυμομύκητες σταφυλιού,
 • Απαλά αρώματα σταφυλιού,
 • 99% νερό χωρίς άλατα,

και πολλά άλλα…

Roditis_Alepou_02-128Τα φυσικά οργανικά οξέα και τα προβιοτικά βοηθούν στην χώνεψη των τροφών στο στομάχι και γενικότερα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Οι πολυφαινόλες σταφυλιού έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση, περιορίζοντας τον κίνδυνο για φλεγμονή και τις μεταλλάξεις στο DNA([1]).

Η αντιοξειδωτική δύναμη των πολυφαινολών του σταφυλιού είναι 20 φορές ισχυρότερη από την βιταμίνη C και 50 φορές ισχυρότερη από την βιταμίνη E. Οι πολυφαινόλες κατανέμονται ουσιαστικά σε κάθε όργανο και ιστό, παραμένοντας στο σώμα για περίπου 72 ώρες. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προφυλάσσουν και αναγεννούν τις βιταμίνες C και Ε.

Από την άλλη έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνουν:

 • Τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδιάς,
 • Την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστατεύοντας από την οξείδωση τα λιπίδια των κυττάρων.
 • Την συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλουν έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Οι φαινόλες και πολυφαινόλες σταφυλιού έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.

Βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον.

Οι φαινόλες και πολυφαινόλες σταφυλιού βοηθούν τη μείωση της γλυκόζης και της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.

Τα φυσικά οργανικά οξέα (τρυγικό και μηλικό οξύ) αποτελούν εξαιρετικά  αποτελεσματικά χηλικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των φυσικών μετάλλων των τροφών.

Το τρυγικό οξύ (tartaric acid) είναι φυσικό οργανικό οξύ, ένα από τα πιο διαδεδομένα οξέα των φρούτων και το βρίσκουμε κυρίως στα σταφύλια. Δεσμεύει τα ελεύθερα μέταλλα βοηθώντας την καλύτερη απορρόφηση των συστατικών των τροφών από τον ανθρώπινο οργανισμό και ταυτόχρονα για την απομάκρυνση ιόντων βαρέων μετάλλων που είναι επιβλαβή εάν είναι ελεύθερα στον οργανισμό και όχι δεσμευμένα.([2])

Το τρυγικό οξύ που «περισσεύει» δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλεται στα ούρα με φυσικές διαδικασίες χωρίς παρενέργειες.

Το μηλικό οξύ (malic acid) είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που απαντάται στο χυμό των σταφυλιών καθώς και πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.

Το μηλικό οξύ έχει την ιδιότητα να διευκολύνει το σώμα στην παραγωγή ενέργειας, ακόμα και σε  συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Είναι παρόν σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, είναι απαραίτητο για την μετατροπή των σακχάρων και των λιπών σε πηγή ενέργειας για την υγιή μυϊκή λειτουργία και δρα ως καταλύτης  στο κύκλο του Krebs([3]).

Το μηλικό οξύ παρόλο που δρα ως οξύ στο στομάχι, στο αίμα έχει αλκαλική επίδραση βελτιώνοντας το PH. Η οξύτητα στο αίμα συνδέεται με πολλές φλεγμονώδης παθήσεις  του σώματος, όπως η αρθρίτιδα.

Έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και κατά συνέπεια βοηθάει τους ασθενείς με νόσο Alzheimer, Parkinson ([4]) κ.λπ.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί αναφέρονται σε μια μεγάλη ομάδα ωφέλιμων μικροοργανισμών για τον άνθρωπο και είναι ευρέως διαδεδομένοι στη φύση, ενώ βρίσκονται και στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.

Βελτιώνουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για τον άνθρωπο μικροοργανισμών. Μειώνουν επίσης το PH του εντέρου και συμμετέχουν στην διάσπαση των τροφών παράγοντας πολλά ωφέλιμα για τον άνθρωπο διατροφικά στοιχεία (πολυφαινόλες, αμινοξέα, βιταμίνες κ.λπ.). Είναι σημαντικά γιατί:

 • Βελτιώνουν τη διατροφική ισορροπία με την παροχή των απαραίτητων αμινοξέων και φυσικών βιταμινών.
 • Επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
 • Ανακουφίζουν είτε προλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, την γαστρίτιδα και το έλκος.
 • Βοηθούν στην επαναφορά είτε στην βελτίωση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας καθημερινά είτε μετά από την λήψη αντιβίωσης.
 • Βοηθούν και σε πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, την δυσκοιλιότητα, την δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη, την κοιλιοκάκη κ.λπ.
 • Βοηθούν και στην πρόληψη και θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων (μυκητιάσεις, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδες).
 • Προάγουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου.
 • Βοηθούν στην αναστολή της μεταλλαξιγένεσης του εντερικού περιεχομένου, μειώνοντας έτσι τους εντερικούς όγκους.
 • Στη στοματική κοιλότητα βοηθούν στην καταπολέμηση των στρεπτόκοκκων mutans οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για δημιουργία τερηδόνας, περιοδοντίτιδας κ.α.
 • Στην επιδερμίδα επαναφέρουν την φυσιολογική μικροχλωρίδα.
 • Μπορούν επίσης να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης([5]).

Το Ειδύλλι είναι ένα πολύ ευχάριστο και νόστιμο βιολογικό ρόφημα με λεπτή γεύση σταφυλιού, παρ’ όλο που είναι σχεδόν ελεύθερο αλάτων.

 • Αντικαθιστά υγιεινά το νερό και αποτελεί μοναδικό ρόφημα για παιδιά, αθλητές, ασθενείς και ηλικιωμένους.
 • Ενισχύει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
 • Αποτελεί το ιδανικότερο «νερό» πρόσμιξης για τους οίνους και τα οινοπνευματώδη ποτά, δίνοντάς τους ζωή η οποία παράγει από τα ίδια τα ποτά νέα αρώματα!
 • Επαναφέρει την φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος γι’ αυτό χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του σαπουνιού, του μακιγιάζ και σαν βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος (σώμα, μάτια, πρόσωπο, μαλλιά κ.λπ.)
 • Αντικαθιστά, σε πολλές χρήσεις το ξύδι, δίνοντας πολύ απαλά αρώματα σταφυλιού. Δεν τροποποιεί τις γεύσεις των φαγητών όπως συμβαίνει με το ξύδι.

Έχουμε έτσι ένα υπέροχο υγιεινό και καινοτομικό προϊόν, με κατατεθειμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 Ειδύλλι… Tη δροσιά του να ‘χεις!


[1] H επίδραση των πολυφαινολών του σταφυλιού στη δράση του ενζύμου τοποϊσομεράση Ι, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δράση σε καρκινικά κύτταρα. Η αναστολή του θεωρείται ένδειξη χημειοπροστατευτικής / αντικαρκινικής δράσης. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έδειξαν ότι οι φυτικές πολυφαινόλες του σταφυλιού ανέστειλαν τη δράση της τοποϊσομεράσης Ι. Η αναστολή αυτού του ενζύμου είναι ένας από τους μηχανισμούς στους οποίους οφείλεται η αντικαρκινική δράση εκχυλισμάτων από σταφύλια που έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές μελέτες. (Πηγή: «ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (VITIS VINIFERA)» Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

[2] Μια άλλη ουσία του σταφυλιού που επίσης δεσμεύει τα ελεύθερα μέταλλα σχηματίζοντας σταθερά ανιοντικά σύμπλοκα, τα οποία είναι σταθερά σε ουδέτερα έως και αλκαλικά διαλύματα είναι το τρυγικό οξύ. Παρουσία περίσσειας τρυγικών ανιόντων αποφεύγεται η υδρόλυση μεταλλικών κατιόντων όπως π.χ. των Sn(II), Sn(IV), Bi(III), Fe(III). (Πηγή: Δήμητρα Σπανού, Χημικός, http://dimitra-spanoy.webnode.gr).

[3] Το μηλικό οξύ υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας, που χρειάζεται το σώμα και είναι παραγωγός ενέργειας στα μιτοχόνδρια (τριφωσφορική αδενοσίνη ΑΤΡ).

Επίσης, είναι ενδιάμεσο ενός κύκλου μεταβολισμού σακχάρων σε ζώντες οργανισμούς μεγάλης βιολογικής σημασίας (κύκλος του Krebs), μέρος της διαδικασίας κατά την οποία οι ζωντανοί οργανισμοί μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Επιπλέον, είναι το μοναδικό συστατικό που συμμετέχει στην παραπάνω διαδικασία, το οποίο έχει συσχετιστεί πέραν κάθε αμφιβολίας με την φυσική δραστηριότητα και την παραγωγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Η σωματική αντοχή των ανθρώπων συνδέεται άμεσα με σημαντική αύξηση των ενζύμων που προκαλούν τον μεταβολισμό του μηλικού οξέος με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν αρκετά συμπληρώματα διατροφής με βάση το συγκεκριμένο συστατικό. (Πηγή: Μηλικό οξύ Βικιπαίδεια).

[4] Έχει αποδειχθεί ότι οι πάσχοντες από τη νόσο Alzheimer και τη νόσο Parkinson παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου στον εγκέφαλο. Το μηλικό οξύ αποτελεί ένα ισχυρό αποτοξινωτικό του σώματος από το αλουμίνιο, ενώ συμβάλλει στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.

[5] Τι δείχνουν οι νεότερες μελέτες γι’ αυτά;

Ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού εκζέματος, καθώς και ότι όταν καταναλώνονται από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα παιδιά τους, επειδή αυξάνεται η συγκέντρωση στο μητρικό γάλα ανοσοποιητικών παραγόντων, όπως οι κυτταροκίνες.

Είναι επίσης πιθανό να παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο – ένα μικρόβιο που αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μερικά προβιοτικά έχουν επίσης συσχετισθεί με την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, επειδή εμποδίζουν τη δράση ενός ενζύμου (λέγεται παγκρεατική λιπάση) και αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.(Πηγή: www iatronet.gr)

Η αφομοίωση του σιδήρου , οποίος σχηματίζει αδιάλυτα υδροξείδια σε ουδέτερο pH , διευκολύνεται από πολλά βακτήρια και μύκητες από τα παράγωγα των σιδηροφορίων , τα οποία χηλοποιούν τον σίδηρο και διευκολύνουν τη μεταφορά του ως διαλυτό σύμπλεγμα. (Πηγή: https://e-class.teilar.gr/…/ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ).